Van Boom tot Beeld

De cursus "Beeldhouwen in hout" aan De Gruitpoort Doetinchem

de middaggroep

de avondgroep
home Gruitpoort Gruitpoort cursisten exposities cursisten hout als beeldhouwmateriaal werkwijze beeldhouwen Jac's agenda Jac's portfolio

Monique Veldkamp-Tieken


Monique is in 2015 begonnen met de cursus Beeldhouwen in hout.
Op deze foto is zij al aan haar tweede werkstuk bezig.
Het eerste werkstuk is geďnspireerd op een voorbeeld uit ons fotoboek.
Het materiaal wat zij gebruikt is atlas-ceder, Cedrus atlantica. Erg geurig hout, vrij zacht en mooi van tekening. Maar het splijt zeker op de scherpe randen vrij snel. Dus is het vooral bij deze vorm nogal voorzichtig werken.
Maar, ze heeft het voor mekaar gekregen. Mooi in de was gezet en hoog op een hardstenen voet geplaatst.

Geweldig!

Het tweede werkstuk wordt gemaakt uit jeneverbeshout, hard en taai. Het lijkt enigzins op taxus.

Het is een zelfbedachte vorm met als uitgangspunt, dat het uiteindelijke kunstwerk vrij moet kunnen balanceren, dus zonder voetje of "geheime" vlakke onderkant. Dat vereist een juiste bolling van de onderkant, én een laag zwaartepunt. Dat laatste kun je verkrijgen door de opstaande "bladen" heel dun te maken.


Eerst wordt de buitenkant in de juiste vorm gehakt. Zodra dat ongeveer klaar is, kan Monique aan de biinnenkant beginnen. Het werkstuk kan niet gemakkelijk worden vastgezet omdat er geen schroefspindel in mag.

Al heel snel wordt de mooie tekening van het hout zichtbaar.


Na het uithollen van de binnenkant en op dikte brengen van de bladen wordt tot slot de kern gemaakt uit een apart stuk van hetzelfde hout. Die kern ligt er los in, en zorgt ook voor een laag zwaartepunt.

Na eindeloos schuren kan het beeld in de was worden gezet. Op een glazen tafel oogt het kunstwerk extra elegant en "vrij" van de ondergrond.

Tijd voor een volgend beeld!

Bij het derde beeld van Monique hoort het verhaal van de boom:
in Lochem had Monique een grote "valse christusdoorn", de gleditsia triacanthos, in de tuin staan. De wortels van die boom waren blijkbaar zo aangetast dat de boom uiteindelijk is omgewaaid.

Daarna zijn een aantal stukken van de stam naar de Gruitpoort gehaald om nog tot kunstwerken te worden omgetoverd.
Het broekstuk bleek jammer genoeg zo zeer door zwammen te zijn aangetast dat het niet meer bruikbaar was.

Monique wilde nu graag een groot vorkstuk van dit hout gebruiken om een buitenbeeld te gaan maken.

Als voorbereiding heeft ze eerst een model uit kneedwas gemaakt. Dat bleekt erg handig te zijn.

Rechts is het beeld helemaal klaar, op z'n plek in de tuin op drie zware draadstangen. Zomer 2017.

Het beeld is meerdere keren in de TUNG olie gezet en met opzet niet behandeld met jachtlak. het blijft spannend hoe het hout zich op de lange duur houdt.

Het is najaar 2017. Monique is aan een nieuw beeld begonnen uit een dik stuk kersenhout (uit haar eigen voorraad in Lochem).

De bedoeling is een sculptuur naar het voorbeeld hiernaast. Er moet ontzettend veel worden weggehakt om dit te bereiken. Maanden werk ....
De foto's hiernaast geven heel goed weer hoeveel materiaal moet worden weggehakt, en dus hoeveel tijd daarin gaat zitten.
De eerste foto is van 18 september 2017, de laatste van 22 januari 2018. Er moet nog veel werk worden verzet voordat het beeld klaar is, maar nu is wel duidelijk waar het naar toe gaat.


naar boven