Van Boom tot Beeld

De cursus "Beeldhouwen in hout" aan De Gruitpoort Doetinchem

de avondgroep
home de middaggroep de avondgroep hout als beeldhouwmateriaal onze exposities werkwijze Gruitpoort Jac's portfolio

Gerda Reinink

In de 2e helft van 2013 ben ik aan de slag gegaan met de kruin van een Bolacacia. De boom komt uit de tuin van mijn buurvrouw. De Acacia moest het veld ruimen omdat hij te groot werd en hij het bovendien niet meer fantastisch deed.

Omdat ie bijna elk jaar helemaal tot aan de kruin teruggesnoeid werd, was ik erg nieuwsgierig wat voor mooie nerven dit teweeg had gebracht in het hout. Allereerst heb ik het grootste deel van de stam er af gezaagd en van het deel dat overbleef de schors verwijderd. De kruin en het stuk stam bleken van binnen behoorlijk uitgehold te zijn door insecten en wie weet wat voor andere beestjes. Er kwamen steeds meer gangetjes en openingen in het hout tevoorschijn.

In eerste instantie wilde ik proberen om er zodanig vorm aan te geven dat er als het ware “een bos haar in de wind” zou ontstaan. Helaas brak er een grillig stuk tak af waardoor er een stuk kleiner “bosje” is overgebleven. De vorm vind ik nog steeds prachtig. De natuur is eigenlijk de grote vormgever van het eindresultaat. Hier en daar heb ik takken afgerond, openingen wat mooier uitgehold en het geheel in een mooie organische vorm proberen te brengen. Vervolgens heb ik de tak enkele keren in de olie gezet. Hierdoor heeft het hout een prachtige kleur gekregen en werd een mooi lijnenspel zichtbaar.

Maar hoe nu verder?? Maak ik het geheel op een sokkel en moet het stuk stam dan horizontaal of verticaal gemonteerd?? Of hang ik hem op?? Ben er nog niet uit.
Heb je een goed idee?? Laat het weten!!


In de lente van 2014 ben ik begonnen met het namaken van “de knoop” van grafisch kunstenaar Maurits Cornelis Escher. Mijn docent Jac Wijnhoven is een meester in het maken dit soort objecten, hij heeft me hiermee geholpen. De hulp houdt in dat hij vertelt in welke volgorde en waar er hout verwijderd moet worden zodat er uiteindelijk een knoop overblijft....

Ik heb ervoor gekozen om hem uit Lindehout te maken. Lindehout is vrij zacht en op de één of andere manier wat elastisch waardoor het heel fijn met guts en beitel is te bewerken. In chronologische volgorde geven de foto’s een verslag weer hoe “de knoop” uiteindelijk tevoorschijn is gekomen.

Toen de kern er uit moest, daar waar de schroef zit, gebruikte ik iets teveel kracht waardoor er tot mijn grote schrik een enorme barst in het werkstuk ontstond, help!!!! Dankzij de creativiteit van de meester is het mankement met lijm, een heuse pleister en een postbode-elastiek gerepareerd. Nogmaals hartelijk dank Jac!!

Over de vorm ben ik nu tevreden. Nu probeer ik het hout zo glad mogelijk te schuren. Op de foto waar “de knoop” op de zwarte ondergrond ligt, heb ik het hout als laatste met korrel 120 geschuurd. Ga nog door tot korrel 600, ben dus nog ffff druk! Wordt vervolgd.....
Eindelijk klaar, en in de blanke boenwas gezet.

Terwijl er thuis druk geschuurd wordt ben ik tijdens de cursus begonnen met een sculptuur uit hout van de Douglasspar.


Op internet zag ik een beeld van Frank Bogaard. Dit beeld is in brons gemaakt. In hout probeer ik het na te maken. Ik had in eerste instantie maar één afbeelding van het beeld. Gelukkig vond ik nog een afbeelding van uit een andere invalshoek.


Als er niet aan het beeld gewerkt wordt bewaar ik het hout onder water in een speciekuip. Dit om scheuren te voorkomen. Bovendien hakt nat hout ook prettig.


Ondanks het zorgvuldig bewaren bleven de scheuren in het hout terugkomen. Vanwege de mooie nerven, de roodachtige kleur van het hout en de hoop dat het allemaal toch goed zou komen ben ik blijven hakken. Uiteindelijk ging het toch mis, het werkstuk brak in tweeën. Omdat er nog meer scheuren in het hout bleken te zitten is alles in de kliko beland. Jammerrrrrr!!


In de toekomst probeer ik het beeld opnieuw van een andere houtsoort te maken.

Het beeld “The Visitor” van de Belgische kunstenaar Guido Deleu spreekt me erg aan. Ik vind het een mooie toeschouwer.


Ik had al een tijd een mooie, ietwat gebogen stam van een lindeboom in m’n schuurtje staan. Door de gebogen stam zag ik de buik al voor me. Nu de rest van het manneke nog gaan vormgeven in het hout....


Toen de vorm uiteindelijk naar de zin was en het beeld helemaal gladgeschuurd, heb ik besloten het beeld te gaan bleken.
Dat kun je doen met met een mengsel van waterstofperoxide en ammoniak waarmee het beeld wordt ingekwast. Deze samenstelling onttrekt de kleur aan het hout. De bedoeling is ook dat de kleur van het hout mooi egaal blijft en dat er niet zoals bij de knoop (deze komt uit dezelfde lindeboom) allerlei vlekken aan de oppervlakte komen.Nadat het goedje een dag is ingetrokken in het beeld heb ik het met water goed afgespoeld. Na een paar dagen drogen weer schuren en afwerken met boenwas.

naar boven