Van Boom tot Beeld

De cursus "Beeldhouwen in hout" aan De Gruitpoort Doetinchem

de avondgroep
home de middaggroep de avondgroep hout als beeldhouwmateriaal onze exposities werkwijze Gruitpoort Jac's portfolio

Henk Kempers

Henk is hier bezig aan een uil, op verzoek van zijn vrouw.
De uil is helemaal klaar; prachtig! uil
Daarna heeft Henk een sculptuur gemaakt, losjes ge´nspireerd op een sculptuur van Nat Friedman. Hij heeft er zijn eigen vorm aan gegeven.

Het beeld is gemaakt van aangetast hout van de paardekastanje. Dit hout heeft van zichzelf weinig tekening, maar juist de schimmel geeft het een ontzettend mooie tekening. Het beeld is met blanke boenwas afgewerkt en op een ranke manier op een voetje gezet.
Nu de uil blijkbaar af is, wil Henk een zeer moeilijke sculptuur maken, naar voorbeeld van Brent Collins. Eerst maar een bol maken van essenhout. Volgorde is:
een cilindrische figuur, lengte = diameter
de zijden van de cilinder onder 45 graden afschuinen,
rond maken en ..tig keer de rondheid controleren.
De sculptuur van Brent Collins kan ook in 3-D met een computerprogramma worden ontworpen, en dan driedimensionaal worden weergegeven en naar believen worden gedraaid. De afbeeldingen hiernaast komen van dat programma.

Omdat op De Gruitpoort een 3-D printer beschikbaar is, hebben we van de tekening vervolgens ook een 3-D print gemaakt, op schaal (6 cm diameter). Dat is een handig hulpmiddel gebleken.
Het zal nog razend moeilijk zijn om dit af te tekenen en vervolgens te hakken uit de essenhouten bol.


Henk heeft na lang hakken, nadenken, aftekenen, enzovoort het beeld klaar. En dat in hard essenhout, en met een hoge mate van perfectie! Ook de afwerking is hem wel toevertrouwd.

Hij heeft ervoor gekozen om het voorbeeld niet precies te volgen, maar de gaten in de rondgaande strip weg te laten. Daardoor is het beeld krachtiger geworden dan het voorbeeld.
Een volgende uitdaging is het maken van een ingewikkelde sculptuur, naar een voorbeeld van Robert Longhurst "Arabesque".
Links een foto van het bovenaanzicht van het voorbeeld, rechts het zijaanzicht van het eerste ruwe resultaat, half februari 2016.


De sculptuur wordt gemaakt van notenhout. Henk is begonnen met het maken van een bol, waarop vervolgens de hoofdlijnen konden worden getekend. Pas daarna begint het fijnere, uiterst voorzichtige werk.


Februari 2017: Henk heeft het kunstwerk af. Het is prachtig geworden!
Met dit werk toont Henk opnieuw zijn klasse:

"wat zijn ogen zien, kunnen zijn handen maken".

Op naar de volgende uitdaging....

Het volgende object is een "donut" met niet een ronde, maar driehoekige doorsnede. Bovendien komt er een "twist" in.


De sculptuur is gemaakt van notenhout. Henk heeft deze vorm zelf bedacht. We hebben alleen de foto van de volledig geslaagde sculptuur. Wederom ziet het er geweldig uit.

naar boven