Van Boom tot Beeld

De cursus "Beeldhouwen in hout" aan De Gruitpoort Doetinchem

de middaggroep

de avondgroep
home Gruitpoort Gruitpoort cursisten exposities cursisten hout als beeldhouwmateriaal werkwijze beeldhouwen Jac's agenda Jac's portfolio

Anny van Huet

Anny is nieuw gestart op de cursus in het seizoen 2017 - 2018. Zij heeft ons zien werken op de Agapanthusdag bij Kasteel Roosendael en wist toen dat ze ging meedoen.
Zij heeft het maar direct groot aangepakt en is met een schijf notenhout van ca. 50cm diameter begonnen om een beeld te maken naar het voorbeeld hiernaast.
Het is een cirkelvormige ring, met vierkante doorsnede en met een twist van 180 graden. Volg je, met de wijzers van de klok meedraaiend, het spiegelende vlak aan de voorkant onderaan, dan ben je na éénmaal rond, aan de achterkant onderaan uitgekomen; dat is 180 graden twist. Na nog een rondgang kom je weer op het vertrekvlak uit.
Het beeld heeft dus uiteindelijk twee vlakken, wat een verschillende afwerking mogelijk maakt zoals op de foto: glimmend brons en mat gepatineerd. Waarvoor Anny straks kiest is nog onbekend.
De werkvolgorde is:
1 maak een mooi ronde schijf van gelijke dikte, in dit geval 10cm
2 boor, hak en zaag een gat uit zodat een ring van 10cm breedte en dikte overblijft
3 maak de ringdoorsnede van vierkant, via achtkant naar mooi cirkelvormig rond, diameter 10cm. Vanaf nu mag het hout langzaam gaan drogen.
4 teken op de "donutvormige" ring eerst één spiraal (één scherpe hoek van het toekomstige vierkant) af die rondgaand 180 graden draait, dus tweemaal rond weer op het vertrekpunt uitkomt. Teken ook de tweede spiraal, haaks daarop. De afstand tussen de twee spiralen is precies gelijk, in dit geval 7,1cm.
5 hak, snij en rasp nu de nieuwe vlakken tussen de spiraallijnen. Je kunt kiezen voor rechte, een beetje holle of een beetje bolle vlakken (Mijn voorkeur is die laatste).
6 schuren, voldoende laten drogen en afwerken, in dit geval zou ik TUNG olie en daarna blanke boenwas nemen voor een diepe warme kleur.De fotoserie hiernaast geven aardig aan hoeveel werk er in gaat zitten. De eerste is van 11 september 2017; de laatste van 22 januari 2018.


naar boven