Van Boom tot Beeld

De cursus "Beeldhouwen in hout" aan De Gruitpoort Doetinchem

de avondgroep
home de middaggroep de avondgroep hout als beeldhouwmateriaal onze exposities werkwijze Gruitpoort Jac's portfolio

Jilles van 't Hof

Jilles was begin 2014 even aan het werk met een schijf lindenhout, om thuis af te maken.
Aan het eind van het cursusseizoen 2013- 2014 was ik begonnen aan het beeld van een poes voor mijn kleindochter, met de gedachte deze in het nieuwe seizoen af te maken.
Echter door wat persoonlijke problemen kon ik mijn creatieve gevoelens voor dat beest niet meer opbrengen en staat de poes te wachten naast mijn werkbank op het vervolg.
Er was meer behoefte aan een technisch stuk zoals een knoop die ik een keer gezien had in Jac's portfolio. Tijdens de Vormgevers-in-Hout-dagen in Fort Vechten had ik een mooi stukje hout gekocht van een mammoetboom en daarna, met behulp van Jac, de tekening op het hout gezet; op zich al een kunstwerk: een 3 dimensionaal beeld in een platte tekening.
Al gauw bleek dat het mooie stukje hout niet voldeed; het was te zacht en met het hakken perste de beitel het hout samen waardoor er putjes en gaatjes in het hout kwamen die niet meer weg te schuren waren.

Opnieuw dan maar, nu met een stuk elzenhout; dit gaat beter, tekenen, hakken, hout goed nat houden en warempel het begint de vorm te krijgen die ik in gedachten had. Nu overal gelijke dikte, en daarna de rondingen aanbrengen.
En dan gebeurt het, heb ik het hout te droog gehouden? Te vers hout? Bijna klaar en vervolgens vier losse stukken, zoveel spanning in het hout dat zelfs de losse stukken niet meer aan elkaar passen.

Nog een keer, maar nu van mijn favoriete houtsoort noten, met een klein maar wel slecht stukje erin.
Door Jac goed uitgemeten en zo getekend dat ik om het slechte stukje heen kan hakken, heel voorzichtig en stukje voor stukje gaan we de goede kant op. Het slechte stuk loopt toch nog schuin door het hout waardoor een deel wat minder dik eruit te voorschijn komt.
Wat nu? Alles even dik maken? Of accepteren dat er een dunner stuk in zit? Het jaar is net begonnen en nu al kiezen, kiezen en kiezen. Blij dat de cursus weer opstart!

Jilles is nu, januari 2016, bezig aan een nieuw werkstuk uit hout van de apeboom, of slangeden, ofwel "araucaria araucana".

De vorm slingert als een wenteltrap meer dan éénmaal rond en moet straks (zeker aan de rand) akelig dun worden. Dus het wordt steeds meer een precisiewerkje, meer snijden dan hakken. Maar zover is het nog niet!

Mei 2016, Een mooi staaltje hout- en metaalbewerking, en.... evenwichtskunst!

naar boven