Van Boom tot Beeld

De cursus "Beeldhouwen in hout" aan De Gruitpoort Doetinchem

de middaggroep

de avondgroep
home Gruitpoort Gruitpoort cursisten exposities cursisten hout als beeldhouwmateriaal werkwijze beeldhouwen Jac's agenda Jac's portfolio

Wim Giesen

Jaren geleden zag ik op de toenmalige tuinbeurs in Doetinchem enkele mensen bezig met het maken van houten beelden.
Het zag er machtig interessant uit en toen ik over meer vrije tijd kon beschikken heb ik me aangemeld bij De Gruitpoort.
Eerst heb ik een korte periode meegedaan in het open atelier met het Beeldhouwerscollectief, later als cursist bij de middaggroep van Daan de Leeuw en sinds januari 2014 dus bij de groep van Jac Wijnhoven.

Al "werkende weg" kom je in aanraking met de verschillende aspecten van het hakken in hout: werken in een plat vlak, een eerste beeld proberen te maken, omgaan met gereedschap, slijpen van gutsen, ideeŽn proberen te vinden, het afwerken van een werkstuk, techniek van het hakken, etc.

Een aantal foto's van werkstukken die in de loop der tijd zijn ontstaan zie je hier. Er zitten kopieŽn bij van van werk van Ormar Tamm ( Een staat al op de website, de 5e en 12e foto zijn eveneens naar Ormar Tamm) . Ook de befaamde band van MŲbius heb ik geprobeerd te maken.
Maar er zitten ook eigen ideeŽn bij. Nu ben ik bezig met een kopie van een beeld van Robert Longhurst met als titel: Arabesque. Een ingewikkeld ding om te maken. Een nader verslag hierover volgt. Men had mij gewaarschuwd: Weet waar je aan begint want het is verslavend en dat klopt. Maar het is een leuke verslaving.
Kunstwerken uit het verleden.
Een kunstwerk naar voorbeeld van Ormar Tamm in vergevorderd stadium, vanuit verschillende hoeken bekeken.

Het volgende werkstuk is gemaakt naar de arabesque van Robert Longhurst, als foto (boven links) en als zijaanzicht van de ontwerptekening (rechts).

Hieraan ben ik in januari 2016 begonnen met een blok lindenhout (tweede rij links).

Eerst is een model in was gemaakt (rechts) waarna het klaverblaadje is uitgezaagd.

Toen zijn de verschillende stadia van het hakproces doorlopen.

Een fijn werkstuk om te maken.


naar boven