Van Boom tot Beeld

De cursus "Beeldhouwen in hout" aan De Gruitpoort Doetinchem

de middaggroep

de avondgroep
home Gruitpoort Gruitpoort cursisten exposities cursisten hout als beeldhouwmateriaal werkwijze beeldhouwen Jac's agenda Jac's portfolio

Ine de Blok

Grillig gevormde boomstronken, houten beelden, sculpturen en schalen; ze hebben altijd al mijn aandacht getrokken. Vaak heb ik stukken haardhout weggelegd omdat ik de vorm zo mooi vond. Helaas lukte 't me nooit om ze mooi te bewerken.
Via internet was ik al een tijdje op zoek naar een cursus "houtbewerken" maar kwam dan steeds uit op meubels maken etc. Niet echt wat ik bedoelde. Uiteindelijk kwam ik van de zomer op de site van de Gruitpoort deze cursus tegen en ik was meteen enthousiast.
De vrijheid van het werken naar eigen idee en inzicht, met begeleiding op 't moment dat je het nodig hebt, werkt voor mij ideaal. Ik durf dingen uit te proberen en op momenten dat ik niet weet hoe verder te gaan, kan ik Jac raadplegen die me met alle deskundigheid de fijne kneepjes leert. Ik ben met m'n eerste werkstuk bezig en zo enthousiast dat ik de nodige gutsen heb aangeschaft om thuis verder te kunnen werken. Ik vind 't heerlijk om op deze manier creatief bezig te zijn, m'n hoofd lekker leeg te maken met hopelijk een mooi beeld als eindresultaat.
Dit is het stuk hout waarmee ik ben begonnen; het is behoorlijk gevorkt.
Vermoedelijk is het eucalyptus; zeker weten doen we dat niet. De foto's zijn van de eerste cursusdag.
Hier zijn de vorderingen te zien; eerst de schors eraf om goed te kunnen onderzoeken waar nog slechte plekken zitten, en dan vormgeven. De foto's zijn van 30 november.
Deze foto's geven de status weer van januari en februari 2015.
De sculptuur wordt steeds eleganter van vorm.

Deze foto's zijn van eind maart 2015.
Opvallend is het effect van de gladgeschuurde oppervlakken; er komt rust en orde in het beeld.

Het hout is op plaatsen heel hard en moeilijk te schuren, echt zwaar werk, zeker in de binnenbochten en hoekjes. Maar.... het loont de moeite!!

We hebben het hout af en toe natgemaakt om te kunnen zien hoe de uiteindelijke kleur en tekening wordt als het beeld in de TUNG olie en daarna in de blanke boenwas is gezet. Dat belooft een verrassend resultaat.
Het kunstwerk is klaar! Na het schuren is het eerst in de TUNG-olie gezet. Die dringt diep in het hout en haalt de kleur op. Na uitharden van deze olie moet het beeld weer even worden geschuurd met heel fijne staalwol (000). Tot slot is het beeld met blanke boenwas afgewerkt.
Hier zijn twee details te zien van het kunstwerk; de opvallende tekening van het hout komt hier erg mooi uit.
Ine is in september 2015 aan een nieuwe uitdaging begonnen. Ze heeft een stuk essenhout (met slaap) meegebracht en weet al vrij goed wat ze ervan wil maken. Dus voortvarend aan de slag!


De onderste twee foto's geven de status begin november weer.

Het werk vordert, er komt lijn in het beeld. Foto's vanaf half november. Er komt een mooie krul aan een einde. Met het bewerken van de krul is het wel oppassen omdat het kops hout is, en dus erg breekbaar.
En .......... ja hoor, dan gaat het wel eens mis! 14 december.

Wat nu te doen? De vorm aanpassen of toch proberen te lijmen.
Dat laatste gaan we begin januari doen!
De krul weer gelijmd en de lijmnaad voorbewerkt.

Maart 2016; het kunstwerk is af en in de blanke boenwas gezet. Weer een schitterend resultaat!


Het volgende werkstuk is een waagstuk; het moet uiteindelijk hl dun worden. Hoe dun? We gaan het uitproberen. Ine heeft daarvoor een stammetje berken uitgekozen; gemakkelijk te bewerken en vrij splijtvast.


De eerste foto is van november 2016, de vierde van januari 2017.


Tenslotte was het werkstuk geheel naar wens klaar, kort voor de expositie in de Gruitpoort in mei 2017. Ragfijn en dun.
Ine is vanaf najaar 2017 tot januari 2018 uit de running geweest vanwege een gecompliceerde oogoperatie. Maar vr die tijd heeft ze thuis niet stilgezeten. Eerst heeft ze een beeld afgemaakt waar ze eerder aan was begonnen.
Het stelt een weelderige danseres voor. Het beeld is gehakt uit meedogenloos hard inlands eiken.
De twee armen hadden aan elkaar moeten blijven maar het blok is precies daar gescheurd. Ine heeft er heel mooi een bal tussen gezet.
Ook in die tijd thuis heeft ze weer een nieuw beeld gemaakt. Het viel jammer genoeg al vrij vroeg in twee stukken uit elkaar.

Maar ...., voor alles is een oplossing! Als je die voorgeschiedenis niet kent, is het toch alsof dit helemaal de bedoeling was.

naar boven