Van Boom tot Beeld

De cursus "Beeldhouwen in hout" aan De Gruitpoort Doetinchem

de middaggroep
home de middaggroep de avondgroep hout als beeldhouwmateriaal onze exposities werkwijze Gruitpoort Jac's portfolio

Arie Aalpol

In 2012 op de open tuindagen van hoveniersbedrijf gebr. Arends in Wichmond presenteerden zich enkele leden van het Beeldhouwers Collectief Doetinchems. Een van hen was Joachim Linssen.

Ik kende Joachim en we raakten in gesprek. Ik werd volledig gegrepen door zijn enthousiasme en passie waarmee hij over hout sprak en er mee bezig was. Hakken zoals hij het noemde. Hij beloofde mij te bellen om me mee te nemen naar de Gruitpoort in Doetinchem om kennis te maken met houtbewerken. Ik was direct verkocht en ben sinds oktober 2013 iedere maandagmiddag met heel erg veel plezier bezig.

Joachim had mij verteld dat hij ernstig ziek was. Op 28 januari kwam het bericht dat hij was overleden. Vreselijk, maar ik voel mij bevoorrecht en ben dankbaar dat ik door Joachim met houtbewerken in aanraking ben gekomen. Het is een prachtige manier om je creativiteit te ontplooien. Ik kan iedereen aanraden om de website van Joachim: www.joachimlinssen.nl eens te bezoeken. Hij heeft de prachtigste dingen gemaakt.
De volgende foto's zijn van mijn werkstuk in wording, gemaakt van het keiharde en heel blanke haagbeuken:
linksboven: 10 november '13
rechtsboven: 6 januari '14
linksonder: 27 februari '14
rechtsonder: 10 maart '14

Ik heb mij bij m'n volgende werkstuk laten inspireren door het kunstwerk wat Ineke Keesom heeft gemaakt in het kader van ons eerdere project "van boom tot beeld" uit amandelboomhout.Het werkstuk van mij wordt gemaakt uit een schijf taxushout, die direct tot het midden is ingezaagd om te proberen de radiale krimpscheuren voor te zijn.


Desondanks is het beeld al een keer doormidden gebarsten. Dat is toch het nadeel van taxushout: het splijt wel erg snel.

OK, dan maar een keer gelijmd met twee deuveltjes, bruislijm en veel kunst- en vliegwerk, want hoe kun je zo'n ronde vorm toch fatsoenlijk in de lijmklemmen zetten?

De beoogde vorm van het werkstuk wordt al steeds duidelijker. Nu is het dus steeds oppassen om de zaak heel te houden.
Het beeld is klaar; heel mooi. Nu nog een passend sokkeltje uitkiezen.

naar boven